Valley Health Center Downtown San Jose | U.S. Green Building Council
Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED BD+C: New Construction v3 - LEED 2009

Valley Health Center Downtown San Jose

777 E. Santa Clara Street
San Jose, CA 95112
United States
Map

LEED Gold 2016

The Valley Health Center in Downtown San Jose is a three-story, 62,000 square feet, $38 million medical facility owned and operated by the County of Santa Clara. It serves a young, multi-ethnic area with high dependency on public health care services. The facility supports services in family medicine, pediatrics, OB/GYN, laboratory, pharmacy, radiology, behavioral health, and features an urgent care clinic that is open daily for extended hours. Its opening in June 2016 marks the return of needed medical services that have been lost to the community since the closure of its predecessor in 2004. The project team was Ratcliff and Flint Builders.

Location & transportation
Having the facility located at a transit gateway was a significant factor for attaining LEED Gold certification. Served by a major bus corridor and a future BART Station, the Health Center connects multi-cultural neighborhoods that historically have lacked medical services. The building features ample open public spaces and is well integrated with the adjacent neighborhoods.

Lighting
The building structure is oriented for integrating passive and active solar strategies. The high-performance building envelope maximizes daylight use, while balancing heating and cooling demands through the use of glazing, exterior sunscreens and interior sunshades.

Water
On site, a bio-retention infiltration basin system treats stormwater runoff by sedimentation. No potable water is needed for the site irrigation; the irrigation system is connected to the city reclaimed water line. An irrigation controller with climate sensors allows the system to reduce water output when it rains or is cloudy. The facility also features water efficient fixtures and targets at least 40 percent water saving against LEED baseline.

Materials
To minimize negative health impact and to ensure indoor air quality, only materials that do not emit pollutants or are low-emitting were specified. Distracting noise is minimized through the use of sound-absorbing materials, high sound transmission-loss walls, floors and ceilings, and equipment sound isolation. The lighting system is both efficient and user-friendly, with occupancy sensors and daylight dimming controls.

Energy
Energy efficiency is another major goal. The design team employs a Whole Building Approach and computer simulation to achieve optimal results. The project received a $200,000 PG&E Savings by Design rebate for exceeding California Title 24 energy efficiency standards.

Other features include:

  • Cool roof and reflective site paving
  • Abundant daylight and views in public areas
  • Thermal comfort with healthy, energy-efficient ventilation system for all indoor spaces
  • Use of sustainably harvested wood
  • High percentage of recycled construction waste
  • Recycled content and regional materials

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
61,743 sf
Certified
30 Aug 2016